Hoppa till sidans innehåll

Historik


Blidö IF:s historia

Av Anna Almqvist för föreningen Blidöbygden 2000

Blidö Idrottsförening

På 30-talet spelades det mycket bandy här ute på öarna. Köpmanholm, Vagnsunda, Oxhalsö och Blidö Gård hade egna lag. Någon särskild serie fanns inte. Man spelade mot varandra, byarna emellan och när det var möjligt även mot Wettershaga, Spillersboda och Högmarsö. Bortamatcher var ingen "lätt match". Färjetrafiken skulle dröja ca 20 år. För att ta sig härfrån över isarna fick man gå, åka spark och ibland till och med jumpa på flak över isrännan. Andra världskriget bröt ut och många flyttade in till fastlandet. En hel del unga försvann och den organiserade idrotten tog slut här ute.

I begynnelsen

Vintern 1961/62 ville ett gäng ungdomar spela seriebandy. Man talade med Mauritz Johansson, lagledare och idrottsfantast som var med redan på 30-talet och han var inte svår att övertala. Visst skulle man starta ett bandylag! Några stora mängder pengar fanns inte.
Vita skjortor och blåjeans fick duga bra som tävlingsdräkt (därav den framtida tävlingsutstyrseln, vita tröjor och blåa byxor). När serien var avslutad kunde man i Norrtelje Tidning den 5/3 1962, läsa: "Den nu genomförda serien har säkerligen varit en god sporre för den bandyintresserade ungdomen i Roslagen, särskilt notabelt är ju att de två nya lagen Blidö och Rånäs intresserat fullföljt serien och dessutom efterhand kunnat uppvisa en icke föraktlig spelstyrka."

Blidö kom trea i serien 1962

För att kunna fortsätta spela "riktig" seriebandy var man tvungen att ha en organiserad förening. Man bildade Blidö Idrottsförening i april 1963. Det första riktiga årsmötet hölls 25/1 1964.
Blidö kom på andra plats i bandyserien 1963 och Roland Pettersson, Blidö, ledde skytteligen med 18 mål. Man gled sedan upp och ner i division V, IV och III under åren. Drömmen gick i uppfyllelse 1992, då man efter att ha gått ihop med Wettershaga, kom upp i division I. Tyvärr gick det inget vidare uppe på toppen och till slut hade man, trots sammanslagningen, för få spelare.

Fotboll

Fotbollen har alltid betytt mycket i Roslagen, så även på Blidö. Man hade ett mycket framgångsrikt lag åren 1967-73. Även här var det Mauritz Johansson som var styresman och lagledare. Den organiserade seriefotbollen dog ut trots famgångarna. Eftersom Blidös befolkning ökar så markant under sommaren måste man som egen företagare jobba extra hårt då. Majoriteten av fotbollsspelarna hade säsongsbetonade yrken eller egna företag. Att också hinna med fotbollen var svårt.
I början av 90-talet startade man ett serielag igen. Det nuvarande laget spelar i division VII och består av ett gäng grabbar i åldrarna 16-40+. Må hända att framgångarna inte är strålande, men laget är muntert och slipper oroa sig för att bli nedflyttade till lägre division.
Sedan många år har man bedrivit ungdomsfotboll. Mest pojklag, men några gånger har även flicklag spelat.

Idrottsplatsen

I slutet av 60-talet hade föreningen 87 medlemmar. Man bedrev bandy, orientering och bordtennis. Det ekonomiska fick man att flyta genom bingo och lotterier.
Fotbollslaget som nyligen startats hade bara en provisorisk arena, koloniplanen vid Haraldsgården. Från dåvarande Blidö Kommun fick idrottsverksamheten inget vidare stöd. Föreningen tog saken i egna händer. 1967 sådde man på eget initiativ en plan, belägen vid Oxhalsö. Året därpå spelades den första fotbollsmatchen på planen. I Norrtelje Tidning (maj 1968) skrev man om den historiska matchen:
"Planen är på grund av det lösa underlaget, sandblandad jord, mycket tungsprungen och konditionskrävande. Omklädningsrum saknas än så länge, så aktörerna får tyvärr byta om i det fria. Till vintern hoppas man att en bandybana skall anläggas invid fotbollsplanen, så då skall det väl om inte förr bli omklädningsrum."
Och visst blev det så! (Inte riktigt så snart som man hoppats, men i alla fall...) Den gamla färjvaktstugan i Furusund inköptes 1970, transporterades över till Oxhalsö på Blidö och fick fungera som klubblokal och omklädningsrum. Den är numera ombyggd till en klubbstuga med serveringslokal. En landisbana för bandy invigdes 1976. En tjusig läktare byggdes 1999. Självklart har idrottsplatsen, tillsammans med gymnastiksalen på Köpmanholm, varit helt betydande för idrottsföreningens frammarsch.

Blidö Innebandy och långfärdsskridskoåkarna

På våren 1991 bildades Blidö Innebandy av Uno Garper. Man gick in i seriesystemet 1992. Nu har man både herr- och damlag och de är båda mycket framgångsrika. 2000/01 vann herrarna division fyra. Damerna kom femma i division två.
För några vintrar sedan bjöds vi faktiskt på riktigt hänförande isar. Man bildade en långfärdsskridskosektion. Under de senaste åren har man dessvärre endast kunnat genomföra ett fåtal turer på grund av dåliga isar. Sektionen har en meddelandebox där man kan lyssna av israpporter och turer som planeras.

Gymnastiksektionen

Både grupper med barn- och damgymnastik trängdes länge i Köpmanholms skolas källarlokaler, där det nu är slöjdsalar. Entusiasterna Inger och Bettan Pettersson ledde barngympan och Birgitta Mattsson damgympan. Genombrottet kom då grupperna kunde svälla ut i Köpmanholms skolas gymnastiksal som invigdes 1982. Året därpå belönades man med Ekstedtska priset för största ökning av aktivitetsgrupper i Uppland.
Än idag har man gympa i Köpmanholms skola. På programmet finns barn- och ungdomsgympa, classicgympa, brädgympa, killgympa, ryggympa, aerobic och step up. Antalet besök ligger omkring 170 per vecka. På sommaren flyttar man över gymnastikverksamheten till gröngräset på Blidö Idrottsplats och bjuder även in sommargästerna.
Varje vår åker en busslast Blidö-tjejer till Stockholm och springer Vårruset. Ungdomsgrupperna åker varje år till Uppsala och tävlar i BUSAM, en breddtävling i gymnastik där ca 600 barn och ungdomar från 7 år och uppåt tävlar i grupp.

Viktiga årtal i föreningen, läs mer här.

Uppdaterad: 19 JAN 2018 18:29

 

Postadress:
Blidö IF
Bromskärsvägen 20
76017 Blidö

Kontakt:
Tel: 0705285346
E-post: This is a mailto link

Se all info

 Huvudsponsorer:

 

Nickson Last & Schakt

SkyltDirect

 

 

 

Triggah AB(1).PNG